Camino – Jaakontie Espanjassa

Pyhän Jaakon pyhiinvaellus Espanjassa

Santiago de Compostelan camino

    Apostoli Jaakob vanhemman hauta Santiago de Compostelassa Euroopan läntisimmässä osassa on ollut jo tuhannen vuoden ajan maanosamme tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita. Keskiajalla Santiagoon vievien reittien, p. Jaakon tien, kaukaisimmaksi osaksi koillisessa liittyi Hämeen Härkätie.

Ohjeita caminon vaeltajalle

Olen tähän kerännyt muutamia ajatuksiani sekä minulle tulleita kysymyksiä ja vastauksiani ohjeiksi Santiago de Compostelan caminolle mieliville.


Varusteet

Perusvarusteluetteloksi käy vanhan saksankielisen Santiagon pyhiinvaelluksen laulun mainitsemat
* kahdet kengät
* vesileili
* leveälierinen hattu
* sateen ja tuulen pitävä takki
* matkapussi ja
* sauva.

Näihin on tosin lisättävä nykypyhiinvaeltajan tärkein varuste: credencial del peregrino eli pyhiinvaeltajatodistus, jota ilman ei voi yöpyä edullisisissa pyhiinvaeltajien majapaikoissa! Credencialin voi hankkia esim lähtöpaikan refugiosta, jos ei ole jo Jaakontien ystäviltä sitä hankkinut.

Kenkien on oltava tukevat ja hyvin sisäänkävellyt. Lenkkikenkiä en suosittele, ainakaan ainoiksi, sillä ne eivät koleikoissa tue riittävästi nilkkoja. Kannattaa siis hyvissä ajoin sijoittaa hyviin vaelluskenkiin ja ryhtyä niillä kävelemään. Toisina jalkineina voivat olla vaikkapa vaellussandaalit.

Vettä on aamulla vaellukselle lähdettäessä oltava litra tai pari. Espanjassa voi juoda vesijohtovettä, mutta kyläkaivojen osalta on katsottava, onko kyseessä juomakelpoinen vesi. Ja vettä on muistettava juoda pitkin päivää.

Leveälierinen hattu suojaa niin kylmältä kuin kuumaltakin. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota vasemman puolen lieriin, sillä jatkuvasti länteen kuljettaessa vasen korva kärventyy… Hattua voi siis täydentää aurinkovoiteella, ainakin vasemman korvan osalta.

Sadetta on tiedossa läpi vuoden, viimeistään Galiciassa. Ja vuorilla voi olla kylmää keskikesälläkin. Keskiaikainen pyhiinvaeltaja yöpyi viittaansa kääriintyneenä, nykypyhiinvaeltajalla on varmaankin makuupussi.

Matkapussiksi kelpaa hyvä rinkka, johon tulee aina pakanneeksi liikaa tavaroita.

Sauva on erityisesti tarpeen jyrkissä alamäissä, jottei tarvitse jarruttaa pelkillä jaloilla.

Sadevarusteena hyvä on rinkan yli menevä sadeviitta. Ja jalassa tukevat ja vedenkestävät vaelluskengät.

Valmistautuminen ja päivämatkojen suunnittelu

Verkossa on paljon Jaakonteihin liittyviä sivustoja. Mielestäni erityisen hyvä on Espanjan Jaakontien ystävien yhdistysten liiton sivusto caminosantiago.org, josta löytyy m.m. jokaiselta Espanjan Jaakontieksi merkityltä reitiltä listaus pyhiinvaeltajien majataloista. Sivusto on espanjaksi, mutta pienellä mielikuvituksella sitä pystyy käyttämään. Sivuston etusivulta majatalolistaukseen pääsee seuraavasti: Valikko “Caminos” > “Caminos a Santiago en España” ; avautuvalla sivulla on eri suunnista tulevien reittien laatikoita, joista valitaan haluttu reitti ja osuus; nyt avautuvalla sivulla on vasemmassa reunassa reitin ns. päiväosuudet, yläosassa karttakuva ja sen alla kuuden lehden selostusosuus; lehdistä avataan toinen vasemmalta, “Albergues”; eteen tulee taulukko, jossa on kylä kylältä alberguet – linkit niiden sivuille, tiedot aukiolosta (punainen “Cerrado” = suljettu), omistuksesta (yksityinen, yhdistyksen, kunnan, seurakunnan), paikkojen määrä, yöpymisen hinta ja puhelinnumero sekä toisella rivillä kuvakkeet saatavilla olevista palveluista. Jos yöpymishinnan kohdalla on 0 € tai “Donativo”, on hyvä antaa 5 – 10 € lahjoitus

Aiomme käyttää matkaan noin kolme viikkoa.  Millaista kilometrimatkaa suosittelet? Olemme varovasti arvioiden keskikuntoisia, teemme 5 – 10 km kävelylenkkejä säännöllisesti ja aiomme treenata vielä ennen kevättä.

Siellähän pitää kaikki kantaa itse (paitsi ne tavarat, jotka postittaa Santiago de Compostelan noutopostiin). Kaikkea, mikä rinkan painossa ylittää 10 kg, katuu viimeistään toisena päivänä. (Itselläni taisi olla lähes 15 kg.) Mutta kyllä rinkankin kanssa kulkee, 20 – 30 km päivässä. Mikä on yli 30 km:n menee ylitöiksi. Pientä osviittaa saatte pakkaamalla jonakin viikonloppuna n. 10 kg:n rinkat ja kävelemällä parina päivänä peräkkäin 20 – 25 km. Toisena päivänä on sitten hyvä olla mahdollisuus tarkasti mitata tuntivauhti (1/2 km:n tarkkuudella). Kohtuullisen päivämatkan saa kertomalla yhden tunnin aikana kävellyn matkan kahdeksalla.

Lounas- ja lepotaukoineen päivän matkan kulkemiseen menee siten 10 – 12 tuntia, josta siis silkkaa patikoimista kahdeksan.

Äkikseltään arvioisin, että kolmen viikon vaellukseen maksimimatka on 450 km eli lähtöpaikkana Burgos. Itse kuljin 350 km (lähtöpaikkana Sahagún) vajaassa kahdessa viikkossa. Ehkä teille Sahagún olisi hyvä lähtöpaikka. Huhtikuussa vielä yhtenä ongelmana on, että ennen Galiciaa (viimeiset 150 km) kaikkien kylien majapaikat eivät ole auki, joten voi joutua ratkaisemaan  käveleekö päivässä 15 vai 35 km.

Olit siellä maaliskuussa. Oliko se hyvä ajankohta? Onko retkeilymajoissa tuohon aikaan kylmä? Emme haluaisi lähteä “ruuhka-aikaan” ts. kesällä, mutta emme myöskään liian hiljaiseen aikaan.

Maalis-huhtikuun taitteessa oli vielä kovin hiljaista, monet päivät ja yöt vaelsin ja yövyin yksin. Enemmälti väkeä alkaa olla liikkeellä huhtikuun puolivälin jälkeen. Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa tosin siksi, että suomalais-luterilaisten hiljainen viikko on espanjalaisten semana santa, pyhä viikko ja yleinen loma-aika. Palmusunnuntain viikonvaihteesta pääsiäiseen joka reitillä on paljon espanjalaisia pyhiinvaeltajia, pääsiäismaanantaina enimmäkseen enää ulkomaalaisia.

Ulkolämpötila oli aamun 2-5 ja iltapäivän n. 15 asteen välillä. Majapaikoissa oli toki lämmin, joskin kivilattiat olivat kylmiä.

Olemme ajatelleet ajankohtaa 17 päivästä syyskuutalokakuun puoliväliin, Silloin ei varmaan ole reitillä ruuhkaa?

Ajankohta vaikuttaa hyvältä: on vielä loppukesän lämpö muttei enää keskikesän kuumuutta. Ja vaeltajiakin vähemmän kuin keskellä kesää. Muistakaa huomioida päivien lyhenevän.

Mitä tiedät keskimääräisestä säästä siellä huhtikuun alussa?

Ei mitään kesäistä. Itse lähdin monena aamuna liikkeelle lähes yöhallan keskeltä. Vuorille satoi lunta. Loppumatka on Galiciaa, Espanjan sateisinta aluetta, jonne Atlantin kosteat ilmat satavat ennen vuoria, joiden jälkeen ne iskevät kuivina ylätasankoon Leónin puolella. Santiagossa oli suomalainen kesäkeli: sadetta ja maksimilämpö n. 15 astetta. Mutta vaeltamiseen hieman viileä on parempi kuin liian lämmin.

Miten arvioit, aiheuttaako mahdollisesti pääsiäinen, joka on ensi vuonna samaan aikaan idässä ja lännessä ryntäyksen sinne?

Vaikea arvioida. Ehkäpä yhteinen pääsiäinen ennemminkin innostaa viettämään kotiseudulla.

Entä rahoituspuoli, millainen budjetti suunnilleen meidän on varattava???

Lennot, Espanjan junat ja bussit sekä 25-30 € / hlö / päivä riittänee. Päiväkustannuksissa pääsee jopa 15-20 € /hlö /päivä, jos vähän katsoo, missä aterioi. Perillä Santiagossa menee tietenkin enemmän…

Tien varteen ja takaisin kotiin

Miten sinne pääsee lentäen?

Mikä on sinne, siitähän se riippuu. Jos haluat kulkea koko reitin, kaipaat Roncesvallesiin. Kätevintä voi olla lentää Madridiin, siirtyä sieltä junalla Pamplonaan ja sitten linja-autolla (arkisin klo 18.00, lauantaisin klo 16.00, ei lainkaan sunnuntaisin; 6 euroa) Roncesvallesiin. Tai taksilla. Ja sitten aikanaan Santiagosta junalla Madridiin. Jos kuljet Pamplonan kautta, sinun kannattaa käyttää Roncesvallesin auton odotusaika kaupunkiin tutustumalla. Voit sitten vaelluksellasi yksinkertaisesti kulkea kaupungin läpi.

Mutta jos haluat kulkea vain osan matkasta, kätevintä on ehkä lento Barcelonaan ja sitten Galicia-yöjunalla lähtökaupunkiin. Juna koskettaa Santiagon Caminoa Burgosissa (475 km), Sahagúnissa (350 km), Leónissa (300 km), Astorgassa (250 km), Ponferradassa (200 km) ja Sarríassa (110 km). Paluumatkalla juna Barcelonaan (vaihto La Coruñassa, josta yön yli yhtä kyytiä.)  Espanjassa pitkän matkan junissa paikkalippu on pakollinen, joten matka kannattaa ostaa etukäteen. Siinä voi myös säästää melkoisesti rahaa. Espanjan valtion rautateiden (RENFE) nettisivut palvelevat myös englanniksi.

Linja-autolla matkustaminen on myös kohtalaisen edullista. Espanjassa ei ole Matkahuoltomme kaltaista yhtä paikkaa selvittää kaikkien yhtiöiden vuorot ja varata liput. Caminon suunnalla pitkiä linjoja liikennöi ainakin ALSA -niminen yhtiö, jonka nettisivut ovat myös englanniksi.

Santiagosta paluu voi onnistua myös pyhiinvaeltajille tarjotuilla edullisilla liittymälennoilla. Kannattaa kysyä!

Ruokailut

Mitä mahdollisuuksia on ruokailuun?   Aamupala ja päivällinen ostettavissa? Eväät matkalla???

Ruokailut on hoidettava omin voimin ja eväin. Joissakin refugioissa voi tosin ostaa (edullisesti) illallisen tai aamiaisen. Itse ostelin kaupoista leipää ja juustoa aamu- ja välipaloja varten ja keittelin illoin aamuin refugiossa teet. Joinain päivinä tosin vaelsin ensin pari tuntia ja sitten vasta söin aamiaista jossakin kuppilassa.

Lounasta Espanjassa syödään myöhemmin kuin meillä, klo 14-16. Monin paikoin on tarjolla edullisesti pyhiinvaeltajien lounasannoksia: alkuruoka/salaatti, pääruoka, jälkiruoka/kahvi sekä juoma (esim. pullo viiniä). Kaupungeissa ja isommissa kylissä on tietenkin ravintoloita, joissa lounas voi maksaa toistakymmentä euroa, mutta kyllä sillä jaksaakin.

Majoitukset

Missä siellä on mahdollista yöpyä? Yhteismajoitus?  Makuupussi mukaan?? Onko mahdollista saada huone kahdelle? Onko yöpaikat varattava etukäteen?

Edullisimpia majapaikkoja ovat pyhiinvaeltajille tarkoitetut “turvapaikat” (refugio tai albergue de peregrinos). Ne eivät maksa juuri mitään, jotkut ovat täysin maksuttomia (soveliasta antaa lahjoitusta 5-10 euroa), halvimmat määritellyt hinnat ovat 5 euroa, paikoin joutuu maksamaan jopa 15-20 euroa. Niissä on sängyt ja patjat, joten makuupussi pitää olla. Maalis-huhtikuun taitteessa vietin monet yöt ainoana yöpyjänä. Vuoteita ei voi etukäteen varata, ja jos väkeä on enemmän, kyseessä on yhteismajoitus.

Onko kaikki tavarat kannettava itse koko ajan vai onko siellä mahdollista lähettää jotain kuljetukseen?  Missä säilytetään arvotavarat= kamerat yms. yöpymisen aikana?

Kaikki kannettava. Voi toki lähettää Santiagoon tai matkan varrelle noutopostiin, jossa säilytetään 4 viikkoa. Espanjan posti tarjoaa myös kuljetuspalvelua majapaikasta seuraavaan, sen englanninkieliselle sivulle pääsee tästä.

Mitään turvalokeroita refugioissa ei ole, joten on vain luotettava, että kaikki säilyy. Passi, rahat ja matkaliput on hyvä ottaa makuupussiin, mutta kamera makuupussissa voi tehdä unen kulmikkaaksi…


Oppaita   /  Matkakertomuksia – omakustanteita

Seuraava luettelo perustuu omaan kirjahyllyyni. Monia näistä kirjoista pidetään ajan tasalla, siis uudempia painoksia voi olla saatavilla.
Olen tarkoituksella koonnut laittanut opaskirjat ensin.

Herbers, Klaus
Der Jakobsweg. Mit einer mittelalterlichen Pilgerführer unterwegs nach Santiago de Compostela. Tübingen: Gunter Narr.1998
* Kaikkien Santiagon pyhiinvaellusoppaiden esikuvana ja viitteenä on keskiaikainen Liber Sancti Jacobi, tässä saksaksi käännettynä ja selitettynä.

María del Carmen Zarzalejos
La cocina del Camino de Santiago. Madrid: Alianza.1993
* Pyhiinvaellusopas, jossa reseptejä Pyreneiltä ja Baskimaasta aina Santiagoon. Siis jos haluaa tehdä tarta de Santiagon …

Drouve, Andreas
Nordspanien und der Jakobsweg. Bielefeld: Reise know-how.1999
* Oikeastaan matkaopas koko Pohjois-Espanjasta. Liian painava mukana kannettavaksi, mutta hyväksi avuksi suunnitteluun.

Kasper, Michael
Spanien: Jakobsweg. Der Weg ist das Ziel. Outdoor Handbuch 23. Struckum: Conrad Stein 1999
* Taskukokoinen ja tarkka. Suosittelen saksantaitoisille.
Spanien: Jakobsweg Nebenrouten in Nordspanien. Outdoor Handbuch 71. Struckum: Conrad Stein 1999
* Jos olet jo kulkenut ranskalaisen reitin ja haluat vaeltaa uudestaan toisia teitä, tästä saat ohjeet.

Raju, Alison
The Way of St James. Le Puy to Santiago. A Walker’s Guide.Milnthorpe: Cicerone.1999
* Jaakontien viimeiset 1500 km Keski-Ranskasta Santiagoon ja edelleen Finisterraan. Taskuun sopiva. Jokainen risteys kerrottuna (tosin risteykset muuttuvat vuosi vuodelta).

Millán Bravo Lozano
Praktischer Pilgerführer. Der Jakobsweg. Sahagún: Centro estudios camino Santiago.1999
* Tämä on julkaistu useilla kielillä, mm. englanniksi. Liian suurikokoinen vaellusta varten, mutta erilliset karttalehdet ovat erinomaiset mukaan otettaviksi. Kannattaa siis käyttää valmisteluissa.

Matkakertomuksia:

Jaakon tiellä : Santiagon vaeltajan päiväkirja    / Issakainen, Martti / Helsinki : Suomen lähetysseura, 2008

Santiago de Compostela : matka apostoli Jaakobin haudalle / Gardberg, Carl Jacob; suomennos: Irma Savolainen ; [kuvat: Carl Jacob Gardberg ; kartat: Paula Jääskeläinen] / Helsinki: Schildt, 2009

Santiagon simpukka : matkaesseitä ja kuvasarjoja Espanjasta / Kallio-Visapää, Sinikka / Helsinki : Otava, 1952

Simpukankuorelta kotiin : matkani Santiago de Compostelaan    / Linna, Susanna / Helsinki : Arkki, 2006

Pieniä ihmeitä Santiagon tiellä / Probst, Pirkko  /Turespana, Instituto de Turismo des Espana, 2004

Tie, mies ja tähtitaivas / Salminen, Jukka / Päivä, 2012

Simpukan tähden : vaellus Santiago de Compostelaan    / Selén, Kari / [Helsinki] : Edita, 2006

På god väg : en pilgrimsvandring genom Frankrike och Spanien  / Tiainen, Tom / Helsingfors : Fontana media, 2007

Tätinä taipaleella : erilainen vaellus Santiago de Compostelaan / Vekkeli , Pirkko – Jäppinen, Liisa / Helsinki: Helsinki-kirjat, 2012

omakustanteita:

Linnunradan tiellä: pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan / von Bruun, Heli – von Bruun, Mikko [Helsinki]: Nord Print, 2009

Pieni pyhiinvaellus Pyhän Jaakobin tiellä : arvojen ja asenteiden pohdintaa matkalla Santiago de Compostelaan / Hautaniemi, Erkki /  2010

[Erkki Hautaniemi], 2010

Euroopan halki pyhiinvaeltajien jalanjäljissä / Hovikoski, Pedro  / [Pedro Hovikoski], 2008

Apostolin kyydillä pyhien polkuja / Joutjärvi, Mauri / [Mauri Joutjärvi] , 2010

Elämäni vaellus : lähdin ja sain paljon    / Marjakangas, Johannes / [Sievi] : Johannes Marjakangas, 2009

33 päivää Santiago de Compostelaan : vaeltajan päiväkirja    / Mylläri, Anneli / [Tampere] : Mediapinta, 2009

Kolmea reittiä Santiagoon : vaeltajan päiväkirja 2    / Mylläri, Anneli  / [Tampere] : Mediapinta, 2011

 Buen camino / Neuvonen, Nelli / 2011

Pyhiinvaellus : pyhältä vuorelta Santiagon tielle / Tenho, Markku /  [Markku Tenho], 2009

Slå sönder spegeln!  / Thorn, Christina / Nykarleby : Skrivor, 2008

Kivipallo : matkalla pyhiin / Tukiainen, Tapani / [Porvoo] : Porvoon julmapaino, 2006

Kävellen Santiago de Compostelaan : matkakirja, muun muassa    / Wetterstrand Tuija  / [Wetterstrand, Tuija], 2011

  1. painos Kävellen Santiago de Compostelaan : matkakirja, muun muassa    / Lehtonen, Tuija / [Tuija Lehtonen], 2005 )

Kirkontorni näkyy jo! : camino Santiago de Compostelaan    / Zotow, Marja-Liisa  / [Helsinki] : Opus liberum, 2008

Matkat Santiagoon caminon Espanjan osuudella

Taulukoissa mainituilla paikkakunnilla on (yhtä lukuun ottamatta) edullinen pyhiinvaeltajien majapaikka.
Lihavoiduilla paikkakunnilla on Espanjan valtion rautateiden RENFEn rautatieasema.

Yösijojen määrä on viimeksi päivitetty muutama vuosi sitten, ajantasaisemmat tiedot löytyvät tästä linkistä espanjankielisinä sivun yläosassa olevien ohjeiden mukaisesti kohdasta “Camino Frances”.

Maakunta
provinssi
Paikkakunta
Yösijojen
määrä
Korkeus
meren 
pinnasta 
Seuraava
maja-
paikka
Matkaa 
Santiagoon
jäljellä 
Navarra        
Roncesvalles 110
952
24
734
Zubiri 46 528 6 710
Larrasoaña 28 + 25 490 11
704
Trinidad de Arre 34 430 4 693
Pamplona  20 / 100
446
5
689
Cizur Menor 25 / 27 483 17 684
Puente la Reina  72 / 100
346
23
667
Estella  114
426
20
644
Los Arcos  72
447
7
624
Torres del Río 32 479 12 617
Viana 54
478
7
605
Rioja        
Logroño 68 + 30
384
16
598
Navarrete 33
512
7
582
Ventosa 30 9 575
Nájera 56
484
6
566
Azofra 16 /  10 559 12 560
Santo Domingo de la Calzada 71 + 100 / 32
638
12
548
Castilla y León
Burgos
       
Redecilla 32 745 11 536
Belorado 57
770
13
525
Villafranca 18 /  100 948 14 512
San Juan de Ortega  58 + 50
1040
5
498
Atapuerca 20 966 19 493
Burgos  96
860
6
474
Villabilla 8 + 10 833 4 468
Tardajos 12 827 1 464
Rabé de la Calzada 22 831 8 463
Hornillos del Camino 32 + 10 825 7 455
Arroya San Bol 10 + 10 850 4 448
Hontanas 20 / 16 / 14 867 8 444
Castrojeriz  32 / 25
800
9
436
Puente Fitero 12  774 2 427
Palencia        
Itero de la Vega 12 + 8 772 8 425
Boadilla del Camino 48 782 5 417
Frómista 55 783 3 412
Población de Campos 16 792 11 409
Villalcazár de Sirga 19 809 5 398
Carrión de los Condes 58 / 31
840
17
393
Calzadilla de la Cueza 54 858 6 376
Lédigos 50 883 7 370
Terradillos de los Templarios 25 913 12 367
León        
Sahagún 64 + 16 /  13
816
9 / 4
355
Calzada del Coto 24 822 31 351
Bercianos del Camino 19 855 7 346
El Burgo Ranero 26 878  13
339
Reliegos 42 836 6 326
Mansilla de las Mulas 46 + 5
799
22
320
León 69 / 45
822
13
298
Villadangos del Páramo 48 890 14
285
Hospital de Órbigo 20 / 46 + 10
819
15
271
Astorga 132
869
4
256
Murias de Rechivaldo 18 + 3 882 4 252
Santa Catalina de Somoza 38 997 4 248
El Ganso 15 1013 9 244
Rabanal del Camino 42+15 / 38 / 18+80
1149
9
235
Cruz de Ferro (Rautaristi) *  
1504
 
228
Manjarín 20 1458 8 226
El Acebo 10 / 14 / 24 1145 4 218
Riego de Ambrós 20 920 5 214
Molinaseca 30 (70) 595 6 209
Ponferrada 120
541
15
203
Cacabelos 70 483 10 188
Villafranca del Bierzo 50 + 30 / 50
511
3
178
Pereje 30 542 10 175
Vega de Valcarce 64 + 10 630 3 165
Ruitelán 15 + 20 690 5 162
La Faba 35 690 5 162
Laguna de Castilla 15 1200 6 157
Galicia
Lugo
       
El Cebreiro 80
1330
2
151
Hospital de la Condesa 18 1262 2 149
Alto do Poio 18 1337 13 147
Triacastella 56
665
17 / 10
134
(Samos) 90   12 (124)
Calvor 62 520 5 117
Sarria 40
453
4
112
Barbadelo 18 580 8 108
Ferreriros 22 663 10 100
Portomarín 160
550
7
90
Gonzar 20 551 6 83
Ventas de Narón 72 704 6
77
Ligonde – Eirexe 18 580 5 71
Palas de Rei 60
565
6
66
Casanova 20 480 5 60
La Coruña / A Coruña        
Leboreiro 20 453 4 55
Melide 130
454
11
51
Ribadiso de Baixo 62 300 3
40
Arzúa 46
389
4
37
Santa Irene 36 / 15 380 3 21
Arca do Pino 120 305 12 18
Monte de Gozo / Monxoi  500
368
6
6
Santiago de Compostela 60 – 300
264
0

* Täällä ei ole refugiota! Rautaristin juurelle pyhiinvaeltajilla on tapa heittää kotoaan tai matkansa varrelta tuomansa kivi ja sen mukana matkan ja elämän murheet ja huolet.Advertisement